tirsdag 27. mars 2012

Wilhelmine Brandts bok: Slægten Benkestok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

"Benkestok (også kjent som Benkestokk, Benchestoch med videre) var en norsk adelsslekt i middelalderen. Slektsnavnet gikk ut av bruk midt på 1700-tallet. Riktignok er det antatt at slekten er utdødd i mannslinjen, men den har idag en lang rekke etterkommere gjennom kvinneledd.

Personer i slekten eide i gammel tid mye jordegods i Båhuslen, Herjedalen, Vestlandet, Nordland, Shetland og Færøyene. Personer i Benkestok-slekten bodde i Båhuslen, i Luster i Sogn der Jordanger var setegård, i Bergen, Bjørnør, Stavanger, Nordmøre, Trondheim og på Agder. Senere flytter de nordover og Melø gård i Meløy, som ble utgangspunktet for utbredelsen i Nordland. Den siste som brukte navnet Benkestokk bodde i Nordland midt på 1700-tallet.[1] Anetavler fra 1700-tallet viser til at Benkestokk-er også kan ha bodde i Ryfylke, der Talgje (Talgø) i Sjernarøyane og Haraldseid i Skjold kan ha vært setegårder, men det ikke samtidige kilder som bekrefter det."


Teksten overfor har eg ærligt og redeligt lånt frå Wikipedia.

Grunnen til at eg skriver dette innlegget er at mange som holder på med slektsforskning har høyrt om Benkestokk slektene og boka "Slægten Benkestok" som vart skrevet av Wilhelmine Brandt og utgitt i 1904.

Her for ikkje så lenge sidan kom eg over denne boka ved ein tilfeldigheit, Norsk Slektshistorisk Forening (NSF) mottar ofte heile boksamlinger som gaver frå dødsbo etc. I dei tilfeller dei har bøkene frå før så selger dei dublettane som det heiter og det var der eg fant mitt eksemplar. Her er linken til denne sida der du finner dublettane, ser at det blant anna ligger eit årsskrift for Vatne Sogelag frå 2005 der.

Om eg har bruk for denne boka, tja... Trur nok at den kjem innunder kategorien kjekt å ha, eg har så langt eg veit ingen tilknytning i den retninga, men eg har fleire kompiser som kan finne spor av sine aner der og då kan det no være greitt å ha boka i hylla for påkommande anledninger :-)

Tar du eit søk etter Benkestok på nettet så dukker det opp mange sider om denne slekta. Det ligger blant anna ein diskusjon om Benkestok her.

Slektssamlere tar ofte vare på mykje rart i andre sine auge :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar