onsdag 23. september 2009

Slektsforskning, hvor finne opplysninger ?

Bygdebøker er alltid ein fin plass å starte, men husk det at dei ikkje alltid er korrekte så opplysningane du finn der må sjekkast opp mot kyrkjebøkene. Og i Norge er vi svineheldige, nesten alle kyrkjebøker er skanna og lagt ut på nettet, desse finn du HER. Og HER ser du eksempel på ein slik kyrkjebokside, dette er klokkerboka 1899-1944 frå Haram. Kanskje det er nokon som drar kjensel på gutt nr 36 :-)

Mormonerene har også i mange år drevet på med å legge ut slektsopplysninger på nettet, HER finn du den vanlige søkesida deira og HER finn du ein ny som dei har laga som mange meiner er enklere å bruke.
Og HER finn du ein oppskrift på hvordan du kan bruke Familysearch (FS) – Mormonernes base på nettet, denne er skrevet av Liv Ofsdal.

Digitalarkivet (DA) i Bergen finner du også masse stoff (Samme plass som kyrkjebøkene ligger) Alle folketellinger 1801, 1865, 1875 og 1900. Du finn også over 5000 forskjellige andre databaser der.
Og for oss som bor i her i området så ligger det også på DA databaser for gamle Borgund kommune, mykje godt stoff å finne der.

På Registreringssentral for historiske data (RHD) som ligger i Tromsø har dei også ein del databaser liggande, denne finn du HER

Og sist, men ikkje minst, Genealogiske ressurser (GenRes) som er landets største samling av linker, denne er drifta av DIS-Norge, for å komme til startsiden trykk HER. Og vil du sjå kva som ligger under Haram så sjå HER.

Egentligt så holder det lenge om du kun bruker GenRes, her finn du alt du har bruk for :-)

Skulle du mot formodning ikkje finne det du er ute etter så kan du no legge ut ein etterlysning på Slektsforum for å sjå om andre kan hjelpe deg, kanskje det er nokon som har akkurat dei opplysningane du er på jakt etter. På Slektsforum er det for tida ca 10500 registrerte brukere.

Ein annan plass du kan finne opplysninger er i DIS-Norge sine Gravminner, der er det for øyeblikket registrert 1942030 gravminner og av desse er det 782515 med bilde.

DIS-Norge driver også noko som dei kaller Distreff, her kan medlemmane sende inn sine egne data og då få svar tilbake om det er andre som har det samme, eller som forsker på dei samme slektane, for å få fullt utbytte av Distreff må ein være medlem av DIS-Norge.

Står du framleis fast så får du ta deg ein tur til Dischat, ein chattekanal som drivast av DIS-Norge. Der er som oftast folk som kan hjelpe til og svare på det meste innenfor slekt, slektsprogrammer, matlaging etc etc nesten heile døgnet.
Veldigt sosialt og triveligt å være der.

Og trenger du ein program for å samle dine data i så anbefaler eg å ta i bruk Legacy, dette finn du HER. Du kan lese meire om dette programmet i dette blogginnlegget.

Lykke til med ein fin hobby.

3 kommentarer:

  1. veldig informativ Ingmar - well done!

    SvarSlett
  2. Kjempeflott mine elever med norske aner skal få utskrift av dette også, håper det er OK - selvfölgelig med Din bloggadresse om kilde

    SvarSlett
  3. Kjempebra Ingmar! Enig med Henning - veldig informativt for en nybegynner! Pluss at nok flere av oss fikk noen tips :)

    SvarSlett