søndag 24. oktober 2010

DS Eira angrepet av engelske fly.

DS Eira var på denne dagen, 24 oktober 1944, på vei frå Kjerstad på Lepsøya til Roald på Vigra via Skjelten da hun vart angrepet av fem engelske fly når hun var ved Lepsøyrevet.

Angrepet vart gjennomført med mitraljøser og varte i 20 minutter, i løpet av angrepet vart Eira satt/kjørt på grunn for å unngå at hun sakk.

Etter angrepet kom mange båter fra Lepsøya ut for å hjelpe. Dei som kom til hjelp fekk slått inn trepropper i hulla i skroget for å holde skipet flytande. Etter at dei døde og sårede var bragt i land, gjekk Eira for eigen maskin tilbake til Kjerstad.

Av dei 40 som var ombord vart 13 stykker drept og mange vart skada.

I mitt slektsprogram finn eg tre stykker som vart drept denne dagen, i tillegg veit eg om fleire andre i slekta som var ombord i Eira denne dagen, nokon kom ifrå det uten fysiske men, medan andre vart hardt såra og kom seg egentligt aldri til igjen.

Eit totalt unødvendigt angrep utført av Engelske kampfly frå eit hangarskip som låg lenger ute i havet.

3 kommentarer:

 1. En tragisk men og spennende fortelling om det skjedde da.
  Har det noen gang kommet frem til hvorfor dem angrep?

  SvarSlett
 2. Hei! Min oldemor Malla Lange døde i angrepet på DS Eira, og jeg kan tilføye følgende opplysninger basert på artikkelen i sunnmørsposten den 22 oktober 1994, og notatet Knut Arthur Kjerstad gjorde i 2007. Synnøve: Engelske fly hadde siden 10. aug. holdt på med å legge miner i "leia". Ofte var de fulgt av eskortefly som skøt på tyske fartøy når de oppdaget dem. Antagelig må de ha trodd at Eira fraktet tyskere.
  Ingmar: Det var så pent vær den morgenen at folk var bekymret for å reise med båten. De britiske flyene kom inn vigrafjorden, og tok hver sin sving ned mot Eira for å skyte. Kapteinen rente Eira i land i ei lita vik på Hestøya for å prøve å unngå angrepet.

  SvarSlett
 3. Ole Bjørn Roald4. januar 2015 kl. 23:30

  Hei.
  Leser med interesse dette etter at min bestefar Anton Roald også var ombord i DS Eira denne dagen. Han kom uskada frå angrepet da han greide å søke ly rundt ankerspillet. Har blitt fortalt at han var prega resten av livet av hendinga og opplevinga.

  SvarSlett